Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Hosting Nedir? Ne İşe Yaramaktadır?

     Hosting sözlük anlamı olarak, web sitesine ait dosyaların( resim, sayfa, doküman) internet kullanıcılarının erişebileceği bir bilgisayarda depolanması işine verilen isimdir. Bir örnekle anlatmak gerekir ise;

     Bilgisayarınızda herhangi bir doküman oluşturduğunuzda, onu kaydetmeden çıkış yapmaz ve bilgisayarınızı kapatmazsınız. Peki ya bu doküman sizin web siteniz olsaydı? İnternet ağlı web sayfalarınızı bilgisayarınızda saklamanız mümkün olmayacağından hosting, bu işi sizin için yapmaktadır. Site içeriklerinizin donmadan ve kesintiye uğramadan saklanmasına ve yayınlanmasına hizmet etmektedir.

     En kolay tabir ile web sitenizin yayınlanmasını ve sitenize ulaşılabilmesini istiyorsanız, bir hosting (barındırma hizmeti) almanız gerekmektedir.

     Hosting firmaları web sayfalarından oluşan dosyaları, özelliklerine göre sınıflandırmakta ve paketler halinde satışa sunmaktadır. Ancak hosting alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Peki bunlar nelerdir? İşte cevabı…

Hosting Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

     Domain ismi, sitenin tasarımı, temeli, içeriği, hedef kitlenizi seçme, sitenin reklamı, dosyaları saklayacağınız hostingin yazılımı veya hazır script kullanacak iseniz alt yapısının nasıl olması gerektiği gibi konular web sitenizi oluşturan içeriklerdir. Web sitenizi kurarken, belirleyeceğiniz her şeye en ince ayrıntısına kadar özen göstermeniz gerekmektedir. Bu anlamda, müşterilerinize daha verimli ve en hızlı şekilde hitap edebilmek adına alacağınız hosting hizmeti oldukça önem taşımaktadır. Yazılımı güçlü ve donanımlı olmayan bir hosting hizmeti, sitenizin hızını olumsuz etkileyecektir. Peki iyi bir hosting nasıl olmalı? Hosting alırken dikkat etmeniz gereken önemli birkaç unsuru ile birlikte şöyle belirtebiliriz…

Hosting Alırken RAM Boyutunun Önemi Nedir?

     Alacağınız hostingin bağlı bulunduğu makineye ait olan RAM boyutu, web sitenizin açılış hızını etkileyen önemli bir yapıdır. Çok ziyaret edilmesi gereken bir site hedefliyorsanız, RAM boyutu dikkat etmeniz gereken bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Dikkat edilmediği takdirde siteniz, bir süre sonra açılmaz hale gelebilir. Bu nedenle, yazılımınızın gerektirdiği kullanımı belirleyerek ona göre paket seçimi yapmalısınız.

Hosting Alırken İşlemci (CPU) Nasıl Olmalıdır?

     İşlemci hızı, web sitenizin yüklenme hızını etkileyen bir unsurdur. Tıpkı RAM boyutu gibi önem verilmesi gerekmektedir. Cpu kullanımından bahsetmeyen hosting firmalarını tercih etmemelisiniz. Zira bu firmalar, yoğun kullanım zamanlarında kısıtlama yapabilmektedir. Böyle durumlarda kısıtlama olup olmadığını sorarak bu konuya önem göstermelisiniz.

Hosting Alırken Disk Alanının Önemi Nedir?

     Disk alanı, web sitenizin içeriğinde bulunan dosyalara depolama alanı olarak ayrılan kapasiteye verilen isimdir. Kuracağınız web sitenize ait dosya boyutlarının ne ölçüde olacağını, iyi analiz ederek ona göre karar vermelisiniz. Örneğin; siteniz 300 mb ise, 500 mb disk alanına sahip bir hosting aldığınızda, ilerleyen zamanlarda yükleme yaptıkça bu alan yetersiz kalacaktır. Genel olarak, toplam dosya boyutunuzdan 3 katı fazlasını tercih ederek yeterli bir disk kapasitesi elde edebilirsiniz. Sitelerin tamamına yakını için 1 GB disk alanı yeterli olmaktadır.

Hosting Alırken Ülkenin Önemi Nedir?

     Komple Türkçe içerik barındıran bir web sitesine sahip iseniz, Amerika ya da Avrupa’dan hosting hizmeti almanız yerinde bir karar olmayacaktır. Zira web sunucusu Amerika ve Avrupa lokasyonunda bulunan bir hostinge, yavaş erişim gerçekleştirilmektedir. Bu da verim açısından sitenizi olumsuz etkileyecektir. Türkiye’den alacağınız web sunucusu, yine ülke sınırları içerisinde olacağından herhangi bir problem yaşadığınızda, Türkçe destek ile çözüme kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Hosting Alırken Linux mu Windows mu Tercih Edilmeli?

     Hosting firmalarında 2 türlü işletim sistemi bulunmaktadır. Bunlar, Windows hosting ve Linux hosting olarak adlandırılır. Peki bunlardan hangisini, neye göre seçmelisiniz?  Bu noktada web sitenizin yazılımı devreye girmektedir.  PHP, Phyton, Ruby, Perl dilleri ile yazılmış bir uygulamanız varsa, Linux hostingi; ASP, NET, VBScript dillerinden oluşan uygulamaya sahipseniz de Windows hostingi tercih etmelisiniz.

Hosting Alırken E-Mail Miktar ve Sunucusunun Önemi Nedir?

     Alacağınız hosting paketlerinde firma size kaç adet e-posta adresi açacağını belirtmeli ki siz de bu konu üzerinde önemle durmalısınız. Ayrıca e-mail sunucularının yasaklı olup olmadığı da dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Yasaklı olması, sizin tarafınızdan gönderilecek her mailin spama düşmesi demektir. Bu da istenilen hoş bir durum olmayacaktır.

Hosting Firmasının Teknik Destek Kısmı Ne Kadar Önemlidir?

     Tercih edeceğiniz hosting firmasında teknik destek ekibi, problemlere çözüm bulunması açısından önem taşımaktadır. Sadece paket satımı yaparak işini bitiren ve sonrasında ulaşamayacağınız bir firmayı kesinlikle tercih etmemelisiniz. İhtiyacınız olduğunda sorunlarınıza çözüm odaklı yaklaşan bir hosting firmasına ise, haklarındaki memnuniyet ya da şikayet yazılarının bulunduğu bloglardan ulaşabilirsiniz.

     Son olarak, seçeceğiniz hostingin önemini bir örnekle kısaca özetlemek gerekir ise, bir ev inşa ederken temeline nasıl özen gösteriyorsanız; web siteniz için temin edeceğiniz hostingi de temel olarak düşünmeli ve ilerleyen zamanlarda problem yaşamamak adına iyi bir firmadan seçmelisiniz.

 


WhatsApp
Hemen Ara