Web Sitesi Nedir? Tarihçesi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

     Herhangi bir kişi ya da işletmenin hizmet etmek istediği ürün veya fikirlerin bütününü kapsayan, internet üzerinden erişimi sağlanan sayfalar topluluğuna web sitesi adı verilmektedir. Bu sitenin planlanması, dizayn edilmesi ve uygulanması da web tasarımı adını almaktadır.  Kişi ya da kurumlar, hizmetlerini internet ortamında tanıtabilmek için bir web sitesine ihtiyaç duyarlar. Ancak o zaman dijital alanda kendilerine yer edinebilirler. Bu nedenle web sitesinin önemi büyüktür.

Web ve WWW Açılımı Ne Anlama Gelmektedir?

     Açılımı world wide olan ‘www’; teoride dünya çapında büyük bir ağ terimi olarak bilinmektedir. Teknik olarak da internet sunucu ağı anlamına gelmektedir.

     Türkçe anlamı ‘ağ’ olan web ise; bir tarayıcı tarafından ulaşılan, www şeklinde oluşturulan URL adresindeki sayfaların görüntülenmesini sağlayan bir servistir. İnternet ile web’in aynı şey olduğu düşünülse de ikisi birbirinden farklı kavramlardır. İnternet, web sayfalarının açılmasını mümkün kılan geniş bir ağken; web, world wide’ın açılmasını sağlayan bir servis ağıdır.

Web Sitesinin Çeşitleri Nelerdir?

     Oluşturulma şekillerine göre statik ve dinamik olarak 2 gruba ayrılan web siteleri, kullanım içeriklerine göre de farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Statik web sitesi, kullanıcıların değiştiremediği, içeriğe müdahale edemediği sitelerdir. Dinamik ise, kullanıcıların müdahale imkanı bulduğu web siteleridir. Statik ve dinamik siteler için mobil uyumu bulunan ya da bulunmayan web sitesi de denilebilir.

Web sitesi çeşitlerini şöyle sıralamak mümkündür:
Firmaların ürün veya hizmet tanıtımını yapan siteler, Kurumsal web siteleri
Müşterilere ürün ya da hizmet satışı yapan siteler, E-ticaret siteleri
Günlük yaşanan olayların bilgi verildiği siteler, Haber siteleri
Ev, araba, iş gibi ilanların yayınlandığı siteler, İlan/emlak siteleri
Kişilerin tanıtımının yapıldığı siteler, Kişisel siteler
Mobil kullanıcılarına özel siteler, Mobil siteler
Otel, restaurant gibi işletmelere yer ayırmak için Rezervasyon siteleri
Kullanıcıların görüş ve cevaplarının alındığı siteler, Forum siteleri
Mail hesapları oluşturulup kullanılmasına izin veren siteler, Mail siteleri olarak adlandırılmaktadır.

Web Sitesi Çeşitlerinin İşlevleri Nelerdir?

Kişisel web siteleri: Kişilerin kendi deneyim ve bilgilerinden içerikler paylaşması işlevini taşımaktadır. Yazar blogları buna örnek olarak gösterilebilir.
Kurumsal web siteleri: Firmalar hakkında bilgi vermek ve amaçlarını paylaşmak gibi bir işlev üstlenir.
E-Ticaret web siteleri: Firmaların ürün satışının yapılmasını hedefleyen sitelerdir.
Haber web siteleri: En güncel olaylar hakkında kullanıcıları bilgilendirme görevine sahip olan sitelerdir. Genel ya da özel olarak yayın yapabilmektedir.
İlan web siteleri: Ev, araba ve iş konusunda ilanların yer aldığı ve kullanıcıların bu ilanlardan yararlanmasını hedefleyen sitelerdir.
Paylaşım web siteleri: Kullanıcılar arası fotoğraf, müzik, video ve grafik gibi içeriklerin paylaşılmasını görev edinen sitelerdir.
Dizin web siteleri: Rehberlik görevi üstlenen sitelerdir. Bir ildeki tüm restaurantların listesi bu sitelere örnek olarak gösterilebilir.
Kitlesel web siteleri: Hayır işlerinin yürütüldüğü sitelerdir. Bağış toplama, hayır yapma gibi işlemler yapılır.
Eğitim web siteleri: Kütüphane ve ansiklopedilerden oluşan bu siteler, eğitim vermeyi hedefler.
Video web siteleri: İçeriklerinin tamamı videolardan oluşan sitelerdir. Youtube platformu, bu sitelere örnek olarak gösterilebilir.
Sosyal iletişim web siteleri: Kullanıcıların iletişim kurduğu sitelerdir. Bu sitelerde, düşünce ve fikir alışverişi yapılmaktadır.
Galeri web siteleri: Fotoğraf ve resimlerin yer aldığı sitelerdir.
Mizah web sitesi: Karikatür ve fıkra içeriklerinden oluşan sitelerdir. Kullanıcıları güldürme işlevi taşımaktadır. 
Çeviri web siteleri: Farklı diller arasında çevrim yapma amacı taşıyan sitelerdir.

Web Sitesi Ne İşe Yarar?

Web sitesi, genel anlamda kişi ya da kurumların sanal ağda ulaşmak istediklerini gerçekleştirmelerine yarayan bir araçtır.
İnternet çağında bulunduğumuz günümüzde, rakipleriniz ile eşit platformda olmanızı sağlar.
Markanızı yansıtacak olan web siteleri, aynı zamanda iş kimliğiniz hakkında müşterilere fikir vermesi açısından önemlidir.
Prestij sahibi bir firma olmanıza katkıda bulunacaktır.
Çok daha fazla müşteriye ulaşılmasını sağlamaktadır.
Web sitelerinin herhangi bir son kullanma tarihi yoktur. Tüm içerikleriniz yıllarca ulaşılabilir halde yayınlanır.
En çok da ürünlerinizin tanıtımını yapabileceğiniz belli bir adresinizin olmasına yarayacaktır.

Web Sitesinin Faydaları Nelerdir?

İnternet dünyasında yer alabilmek için bir web sitesi kurmak şarttır! Faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
Web siteleri aracılığıyla, marka ya da fikirlerinizi tanıtma imkanı elde etmiş olursunuz.
İşinizi büyüterek kurumsallaşma yolunda ilerleyebilirsiniz.
Ticari anlamda olumlu kazançlar sağlarsınız.
Geniş insan kesimine hitap ederek, sınırlı bir alanda kalmamış olursunuz.
Ticari amaç ile kurulan web siteleri için günün her saati açık olma fırsatı kazanırsınız. Bu da satışlarınızı büyük oranda etkileyecektir.
Seo uyumlu bir web sitesi ile arama motorlarında çabuk ulaşılabilirsiniz. Bu sayede müşteri hacminizi büyütebilirsiniz.
Sitenizde reklam yayınlayarak ek gelir elde edebilirsiniz.
Sitenizdeki paylaşımları sosyal medyada da yayınlayarak çok yönlü kullanım sağlayabilirsiniz. Böylece sitenize ziyaretçi çekmiş olursunuz.

İnternet Sitesinin Tarihsel Süreci Nedir?

     İlk zamanlar, müşteri isteklerini geri plana atan, ürün ve hizmette sınırlamaların olduğu bir internet kullanımı hakimdi. İlerleyen yıllarda bu kullanım yerini, müşterinin isteğini ön planda tutan bir vaziyete bıraktı. Rekabetin başlaması ile birlikte ürün ve hizmet çeşitliliği artış gösterdi. İnternet, artık herkesin bir tık ile ulaşabildiği kavram haline geldi. Günümüzde, dünyada birçok insan işini internet aracılığıyla halletmektedir. Alışveriş yapmak, sohbet etmek, sosyal medya hesaplarını kullanmak, video ya da film izlemek, fatura ödemek gibi günlük işler internet üzerinden yapılmaya başlandı. Bu da internet kullanımının son zamanlardaki önemini gözler önüne sermektedir.

Türkiye’de Web Sitesi Gelişimi Nasıl Olmuştur?

     Türkiye’deki geçmişi 2000’li yıllara dayanan web site çalışmaları, henüz o yıllarda çok da aktif olarak kullanılmamaktaydı. Öyle ki bu oran, %5’in altında bulunmaktaydı. Teknolojinin gelişmesi sonucu internetin hızla hayatımıza girmesi ile beraber web sitesi kavramı, git gide rağbet görmeye başladı. Günümüzde ise adeta dijital bir rekabet platformu haline geldi.

Web Sitesi Tasarımı ve Önemi Nedir?

     Kurumsal kimliğinizi yansıtacak olan web sitelerinin tasarımı, sizi doğru bir şekilde anlatması açısından önem teşkil etmektedir. Markanız hakkında hiçbir fikri bulunmayan insanlar, web sitenizin tasarımına göre sizi tanıyacaktır. Profesyonel bir tasarıma sahip web sitesi, olumlu iletiler ile size dönüş sağlayacaktır. Ancak acemice ve kötü tasarlanmış bir web sitesi, amatör olarak gözükmenize sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle, iyi bir izlenim yaratabilmek adına, web sitenizin tasarım ve yazılımının sağlam yapıda olması gerekmektedir.

Web Sitesi Türkiye’de Neden Çok Popüler Bir Hale Geldi?

     Dünyada 800 milyon internet kullanıcısı bulunmaktadır. Bu rakamın 20 milyonu, sadece Türkiye’de yer almaktadır. Bu veriler göz önüne alındığında, ülkemizde internete gösterilen rağbetin ne denli büyük bir ölçüde olduğu anlaşılabilir. Günlük yaşamın içindeki birçok aktivite ve işin de internetten yapıldığı aşikardır. Dolayısıyla internet kullanımı bu kadar yaşantımıza dahil olmuşken, web sitelerinin artış göstermemesi beklenemezdi. Günümüze bu kadar hakim olan internetten faydalanmamak, mantıklı bir davranış olmasa gerek!

     Türkiye’de iş sektöründeki rekabet, dijital sektörü de kuşatmıştır. Hal böyle olunca, internette yerini almak isteyen firmalar, web sitesi kurma ihtiyacı duymuştur. Bu durum müşterilerin hizmet seçeneklerini arttırmıştır. Böylelikle mobil cihazlardan bile giriş yapılarak kendisine kullanıcı bulan web siteleri, popüler bir sektör haline gelmiştir.

 


WhatsApp
Hemen Ara